G. van Leeuwe b.v.

Natuursteenbedrijf

Duurzame grafmonumenten

Veel mensen willen bewust met de aarde omgaan en kiezen voor een duurzame levensstijl. Ook bij het afscheid van het leven kan de mens hierin bewuste keuzes maken. De ‘groene’ uitvaart of begrafenis komt daarom steeds meer in de belangstelling. Om daarin meer keuze te bieden, hebben wij in ons assortiment meerdere mogelijkheden op het gebied van 'groene' grafstenen. Hier vindt u informatie over duurzame grafstenen: van recycling van grafstenen tot zwerfkeien en natuursteen uit eigen land.
 

De Groene Steen ®©™

Design uit oude steenRecycling van grafstenen

Exclusief bij ons verkrijgbaar: grafstenen met 100% gerecyclede natuursteen. Vanaf nu gaan design en duurzaamheid hand in hand. Door het combineren van verschillende materialen en afwerkingen kunnen we grafstenen creëren volgens een geheel nieuw, eigen ontwerp. En u bepaalt het eindresultaat!

 • 100% gerecyclede natuursteen;
 • er worden geen lijmen (chemicaliën) gebruikt;
 • keuze uit vele soorten natuursteen;
 • keuze uit verschillende soorten omrandingen: cortenstaal, rvs, verschillende duurzame houtsoorten en natuursteen;
 • U bepaalt hoe het monument er uit komt te zien, want u kiest voor de kleur, de afwerking en het patroon van de stroken (horizontaal, verticaal, diagonaal).
   

Recycling natuursteen voor grafstenen


De omrandingen

Naast de cortenstaal omrandingen zoals hierboven afgebeeld, zijn er combinaties mogelijk met omrandingen van rvs, natuursteen of hout. Voor de houten omrandingen gebruiken we alleen verantwoorde houtsoorten voorzien van het FSC-label. U kunt kiezen uit de volgende houtsoorten:

 • Inlandse eik: de meest duurzame keuze, omdat het een minder lange transportafstand heeft. Er zijn twee varianten mogelijk: een egalere variant of de variant met een meer rustieke uitstraling door de zichtbare noesten in het hout.
 • Teak: een tropische hardhoutsoort, goed bestand tegen weer en wind.
 • Fraké: een loofhoutsoort afkomstig uit Afrika. Door een hittebehandeling verandert de celstructuur van het hout en wordt het verduurzaamd
 • Red Ceder: een naaldhoutsoort met een hoge natuurlijke duurzaamheid.


Impressie duurzame houtsoorten met FSC-label

Impressie duurzame houtsoorten

In onze showroom laten we u graag alle voorbeelden zien van de omrandingen die we kunnen maken voor 'De Groene steen'.


De werkwijze

De oude monumenten worden gedemonteerd en verzaagd tot stroken, zodat alle kanten weer als nieuw zijn: eventuele beschadigingen vallen hiermee weg. Omdat we meerdere monumenten tegelijkertijd verzagen, ontstaan daaruit stroken met dikteverschil, die we aansluitend op dikte zagen of frezen.

Vervolgens krijgt de natuursteen zijn gewenste afwerking (geschuurd, gepolijst, gezoet, ruw gemaakt etc.). Deze stroken worden geplaatst op een betonnen fundering en passend gemaakt voor de juiste omranding van metaal, hout, of natuursteen. Hierbij wordt er rekening gehouden met specifieke wensen, zoals een plantgat.

De inscriptie wordt aangebracht en dan kan het geheel in elkaar gezet worden. De omrandingen zijn zo ontwikkeld, dat deze qua hoogte altijd kunnen worden aangepast aan de exacte dikte van de gerecyclede natuursteen!  De omranding zorgt er niet alleen voor dat het geheel er mooi en eigentijds uitziet, maar ook dat de banden opgesloten liggen en er dus geen lijm nodig is om de delen aan elkaar te bevestigen.

Pas als alles naar 100% tevredenheid is, zal ‘De Groene Steen’ zijn eindbestemming op de begraafplaats bereiken.

 

Grafsteen van hergebruikte natuursteen

 


Hergebruik van grafstenen

Voor een duurzame herinnering

Is het niet zonde om een materiaal van 100 tot 550 miljoen jaar oud na 20, of 30 jaar in de container te gooien? Een grafsteen van natuursteen gaat vaak langer mee dan de periode dat deze op een graf staat. Wij kunnen sommige grafstenen prima opknappen. Met toestemming van de nabestaanden halen wij de oude grafstenen op van de begraafplaats. De letterplaten worden afgevlakt en opnieuw geschuurd of gepolijst, waardoor deze er weer als nieuw uitzien! Het liggende gedeelte wordt nagekeken, gereinigd en op een goede, zo nodig nieuwe, funderingsplaat geplaatst. Ons aanbod aan gerecyclede grafmonumenten varieert: informeer bij ons naar de actuele mogelijkheden.
 

 

Hergebruik van oude grafstenen: de voordelen

 • Duurzaam en verantwoord: er hoeft geen nieuwe steen uit de berg te worden gewonnen
 • Geen extreem vervuilend transport met zeeschepen vanuit verre landen;
 • Geen kans op kinderarbeid en slechte arbeidsomstandigheden vanuit risicolanden;
 • Gunstig voor de lokale werkgelegenheid;
 • Behoud van cultureel erfgoed: karakteristieke grafmonumenten worden niet langer vernietigd;
 • Einde aan de nutteloze vernietiging van bruikbare materialen;
 • Dezelfde garantie, zoals u van ons gewend bent, als op nieuwe grafmonumenten
  (levenslange garantie op rechtleggen bij verzakkingen en 10 jaar garantie op materiaal)

 

Wat te doen met een oude grafsteen?

De keuze een graf niet langer te verlengen is vaak een lastige. Het idee dat de steen dan ook nog eens wordt vernietigd voelt voor velen niet goed. Dat er nu ook een alternatief is - dat de grafsteen van een dierbare een herbestemming kan krijgen - voelt voor velen dan ook beter. Hiermee draagt u tevens een ‘steentje’ bij aan een duurzamere wereld. Als u een grafsteen wilt aanbieden voor hergebruik kunt u een foto naar ons toesturen (bij voorkeur per e-mail). Helaas kunnen wij niet alle monumenten hergebruiken. U krijgt hiervoor geen vergoeding, maar mogelijkerwijze bespaart u wel op de verwijderkosten die sommige begraafplaatsen in rekening brengen voor het verwijderen van oude grafstenen.
 MEER DUURZAME KEUZES

Kiest u liever niet voor een grafmonument dat is geproduceerd door de recycling van grafstenen, maar wilt u toch een materiaal dat 'groener' is? Wij hebben meer duurzame alternatieven in ons assortiment zoals zwerfkeien en Kunrader kalksteen uit eigen land.
 

Zwerfkeien

Als duurzaam alternatief voor een grafmonument kunt u ook kiezen voor een zwerfkei. Voor de winning en bewerking van zwerfkeien wordt veel minder energie gebruikt dan voor een gepolijste graniet. Qua belettering kiest u vanuit het oogpunt van duurzaamheid het beste voor een gegraveerde, gezandstraalde of handgehakte letter. De vorm van de steen maakt het soms noodzakelijk om voor een tekstplaatje te kiezen. Als alternatief voor de traditionele tekstplaatjes (brons, aluminium, rvs en glas) bieden wij nu ook houten tekstplaatjes aan.

 

Zwerfkeien


Natuursteen uit eigen land!

Lokale producten scoren meestal beter op duurzaamheid, omdat de afstand tot de consument korter is. Daarom willen wij speciaal onder de aandacht brengen dat ook in ons eigen land natuursteen wordt gewonnen. Kunradersteen is een kalksteen die stevig genoeg is om in de bouw gebruikt te worden; de Romeinen bouwden reeds met deze natuursteen. Ook voor grafstenen is het een duurzaam alternatief voor de natuursteensoorten uit verre landen.


 

TIP: duurzame grafbeplanting met sedum

Een ruwe grafsteen is heel mooi in combinatie met beplanting. Voor een duurzame beplanting adviseren wij het gebruik van sedumsoorten. Ze zijn onderhoudsarm, want het zijn ideale planten om droogte te trotseren. Bovendien zijn het milieuvriendelijke planten, omdat bij de opkweek ervan meestal geen gif wordt gebruikt.
Als u wilt, kunt u de grafbeplanting door ons laten verzorgen: bij het plaatsen van de grafsteen kleden we het geheel mooi aan met geschikte plantensoorten.
 

Grafbeplanting met sedum

 


Nieuws rondom duurzame grafmonumenten

Duurzame uitvaart in beeld

Om mensen te inspireren en informeren over de mogelijkheden voor een duurzame uitvaart, introduceert Stichting GreenLeave ‘De Makers’: een serie van negen korte filmpjes waarin producenten van duurzame uitvaartproducten hun ambacht laten zien. De makers die in beeld worden gebracht hebben allemaal een passie voor duurzaamheid. Die passie brengen ze tot uiting in hun ambachtelijke uitvaartproducten.

Bekijk het filmpje waarin Jeroen van Leeuwe laat zien hoe oude grafstenen tot moderne, nieuwe grafmonumenten kunnen worden gerecycled. 

 

Duurzame uitvaart

 

 

Een groene begrafenis

“Wat nou als ik doodga straks: dat wil ik ook zo groen mogelijk aanpakken. Maar ja, hoe doe je dat?”

Milouska Meulens van het programma Groen Licht vraagt zich dit af. Om een deel van deze vraag te beantwoorden bezocht ze op 1 mei 2017 Natuursteenbedrijf G. van Leeuwe. Jeroen van Leeuwe vertelt over de recycling van grafmonumenten. Hoe gaat dit in zijn werk en wat gebeurt er met grafstenen die niet gerecycled worden?

 

 

 

Interview met BNR Nieuwsradio over hergebruik van grafstenen

Het hergebruik van grafstenen komt langzamerhand uit de taboesfeer. Goed nieuws voor het milieu, want iedere grafsteen die kan worden hergebruikt, betekent een grafsteen minder te winnen uit de steengroeve. Luister naar het interview dat BNR Nieuwsradio op maandag 18 januari 2016 had met Jeroen van Leeuwe, eigenaar van natuursteenbedrijf G. van Leeuwe bv.

LUISTER | Duuzame uitvaart

 

 

 

'Groener de grond in: doodeerlijk'

Woensdag 13 januari 2016 was Jeroen van Leeuwe een van de sprekers in het programma 'Groener de grond in: doodeerlijk' in Pakhuis de Zwijger. Met verschillende ondernemers en ontwerpers werden de opties verkend: hoe laat je - ook na je dood - een zo klein mogelijke voetprint achter? Over een duurzamere uitvaart en het hergebruik van grafstenen.

 

Groener de grond in: doodeerlijk

 

 

 


Duurzaamheid in onze bedrijfsfilosofie

Al vele jaren zijn wij serieus bezig om ons bedrijf te verduurzamen. Het gaat hierbij niet alleen over heel veel kleine dingen, zoals FSC papier, biologische koffie en thee en dergelijke, maar ook over grotere omschakelingen:

 • 2003: aanschaf waterzuiveringssysteem, waardoor ons waterverbruik enorm is gedaald.
 • 2007: inkoop groene stroom via ‘Greenchoice’
 • 2012: lidmaatschap TFT Responsible Stone Program: verantwoord natuursteen: een gedragscode voor de hele leveranciersketen van natuursteen.
 • 2013: aanschaf 72 zonnepanelen met een vermogen van 18.000 Wattpiek, waardoor ca. 60 % van de door ons benodigde energie nu door onszelf wordt opgewekt.
 • 2013: vergroening autopark. Door aanschaf van een ‘Toyota Prius plug in’ besparen we brandstof en kunnen we (deels) rijden op zelf opgewekte energie.
 • 2015: de eerste schreden op weg naar hergebruik van grafstenen.

 

Zonnepanelen op natuursteenbedrijf G. van Leeuwe

 

Verantwoord inkopen

TFT Responsible Stone Program

Voor de nieuwe natuursteen die wij inkopen voor grafstenen en bouwwerk zijn wij aangesloten bij 'TFT’. Download de brochure of bekijk de website:

Op hun site kunt u ook een reactie lezen op het in augustus 2017 door de Landelijke India Werkgroep gepubliceerde rapport over misstanden in Indiase steengroeves.

 

TFT-verantwoord natuursteen


Zo blijven we, in gesprek met anderen, telkens zoeken naar nieuwe mogelijkheden op het gebied van duurzaamheid. Heeft u ideeën? Neem dan contact met ons op: wij staan open voor suggesties.