Familiebedrijf  sinds 1926  WhatsApp  |    024 - 377 47 76   

Belettering van grafstenen

Letters en afbeeldingen op een grafsteen

De tekst op een grafsteen maakt de steen tot een persoonlijke gedenksteen. Ook kunt u een mooie afbeelding laten maken in de grafsteen: een portret, een bloem, een symbool... 

Het materiaal kan bepalend zijn voor het type belettering. Op een ruwe kei met een klein oppervlak kan een tekstplaatje - bijvoorbeeld van brons - de beste keuze zijn. En in hardsteen blijft een graveerletter langer zichtbaar dan een gezandstraalde letter. In onze werkplaats beschikken wij over verschillende mogelijkheden om tekst en afbeeldingen op stenen te zetten. Het filmpje hieronder laat een aantal technieken zien.
 

 

Handgehakte letters

Wij beheersen nog het oude ambacht om letters in steen te hakken met hamer en beitel. Deze methode wordt tegenwoordig veel minder gebruikt, omdat er nu meer en goedkopere methoden van belettering zijn. Als echte steenhouwers vinden wij dat natuurlijk jammer, want de werking van het licht op de diepte van de letters geven handgehakte letters een unieke uitstraling.   

 

Grafsteen tekst handgehakt


Graveren

Bij graveren worden letters machinaal in de steen gefreesd. Deze letters zitten dieper in de steen dan gezandstraalde letters. Een andere manier van graveren is met een verheven letter: rondom de letters wordt er een kader "weggeprikt" in de steen. Het aantal lettertypen is bij graveren beperkter dan bij bijvoorbeeld zandstralen of laseren. De mooie uitstraling van dit type belettering, vooral in materialen zoals hardsteen, maakt dat mensen toch nog regelmatig voor een graveerletter kiezen.

 

Graveerletter, verdieptGraveerletter, verheven

 

 

 


Zandstralen

Bij zandstralen ofwel gritstralen wordt er met grote kracht grit op de steen geblazen. Het voordeel van deze methode is dat u uit een groot aantal lettertypen kan kiezen: honderden lettertypen en afbeeldingen kunnen op die manier in de steen worden gemaakt. De letters worden meestal ingekleurd met verf om het contrast met de steen te verhogen en zo de leesbaarheid te verbeteren.

 


Laseren

Met de lasertechniek is de keuze in lettertypes en afbeeldingen nog groter dan bij zandstralen, omdat het mogelijk is om zeer gedetailleerde afbeeldingen in steen te maken. Op kleine oppervlakken kan hiermee relatief veel tekst worden geplaatst. Foto's kunnen een-op-een in de steen worden overgenomen. Om de tekst of afbeelding goed te laten uitkomen, adviseren we om deze op een gepolijste zwarte natuursteen te laten maken.

 

Grafsteen met laserafbeelding


Brons, aluminium en RVS

Een zeer duurzame manier van beletteren: letters van brons, aluminium of RVS die op de steen worden bevestigd. Er zijn vele soorten en maten letters. U kunt ook kiezen voor een bronzen, aluminium of RVS tekstplaatje. Een voordeel van zo'n tekstplaatje is dat er op een klein oppervlak veel tekst kan worden gezet. Bovendien zijn ze eenvoudig op een ruwe steen te bevestigen.

 

Bronzen letters op grafsteen
 

Bronzen tekstplaatje patina groen


Glasplaatje

Net als een bronzen plaatje combineert een glasplaat mooi met natuursteen. De lichtval door het glas zorgt voor mooie effecten op verschillende momenten van de dag. Er zijn allerlei technieken om het glas te bewerken en het vorm en kleur te geven. Afbeeldingen en teksten in het glas maken het geheel persoonlijk.  

 

Glasplaatje op ruwe grafsteen