Familiebedrijf  sinds 1926  WhatsApp  |    024 - 377 47 76   

Duurzame grafmonumenten

Recycling en hergebruik van grafstenen

Een van onze speerpunten is het bevorderen van duurzaamheid in de natuursteenbranche. Met 'De Groene Steen' en 'Circle Stone' zetten we belangrijke stappen op het gebied van de recycling van natuursteen.
Bovendien zijn we blij met het creatieve proces van het ontwerpen van nieuwe grafstenen uit gerecyclede natuursteen!

 

De Groene Steen ®©™

Design uit oude steenRecycling van grafstenen

Exclusief bij ons verkrijgbaar: grafstenen voor 100% afkomstig uit recycling van natuursteen. Vanaf nu gaan design en duurzaamheid hand in hand. Door het combineren van verschillende materialen en afwerkingen kunnen we grafstenen creëren volgens een geheel nieuw, eigen ontwerp. En u bepaalt het eindresultaat!

 • 100% natuursteen recycling;
 • er worden geen lijmen (chemicaliën) gebruikt;
 • keuze uit vele soorten natuursteen;
 • keuze uit verschillende soorten omrandingen: cortenstaal, rvs, verschillende duurzame houtsoorten en natuursteen;
 • U bepaalt hoe het monument er uit komt te zien, want u kiest voor de kleur, de afwerking en het patroon van de stroken (horizontaal, verticaal, diagonaal).


De Groene Steen - recycling van grafstenen

Materialen voor de omranding

Cortenstaal omranding grafsteen

 

Cortenstaal

Een Cortenstaal omranding heeft een bruine roestkleur en is weersbestendig.

 

RVS omranding grafsteen

 

RVS

Een omranding van roestvrij staal heeft een strakkere uitstraling dan Cortenstaal en hout.

Duurzaam houten omranding grafsteen

 

Duurzaam hout

Voor de houten omrandingen gebruiken we alleen verantwoorde houtsoorten voorzien van het FSC-label.


De werkwijze

De oude grafmonumenten worden gedemonteerd en verzaagd tot stroken, zodat alle kanten weer als nieuw zijn: eventuele beschadigingen vallen hiermee weg. Omdat we meerdere grafstenen tegelijkertijd verzagen, ontstaan daaruit stroken met dikteverschil, die we aansluitend op dikte zagen of frezen.

Vervolgens krijgt de natuursteen zijn gewenste afwerking (geschuurd, gepolijst, gezoet, ruw gemaakt etc.). Deze stroken worden geplaatst op een betonnen fundering en passend gemaakt voor de juiste omranding van metaal, hout, of natuursteen. Hierbij wordt er rekening gehouden met specifieke wensen, zoals een plantgat.

De inscriptie wordt aangebracht en dan kan het geheel in elkaar gezet worden. De omrandingen zijn zo ontwikkeld, dat deze qua hoogte altijd kunnen worden aangepast aan de exacte dikte van de gerecyclede natuursteen!  De omranding zorgt er niet alleen voor dat het geheel er mooi en eigentijds uitziet, maar ook dat de banden opgesloten liggen en er dus geen lijm nodig is om de delen aan elkaar te bevestigen.

Pas als alles naar 100% tevredenheid is, zal ‘De Groene Steen’ zijn eindbestemming op de begraafplaats bereiken.

 

De Groene Steen

U kunt zelf kiezen voor afwerking, patroon en combinatie

Dolomiet en beletterde hardsteen

 

Stroken Dolomiet en hardsteen  

Met Cortenstaal omranding.

Graniet stroken en rvs omranding grafsteen

 

Stroken lichte en donkere graniet

Met RVS omranding.

 

Sedum strook in grafsteen

 

Stroken hardsteen, beplanting sedum

Met duurzaam houten omranding.

 


Circle Stone: geef grafstenen een nieuw leven

Voor een duurzame herinnering

Is het niet zonde om een materiaal van 100 tot 550 miljoen jaar oud na 20, of 30 jaar in de container te gooien? Een grafsteen van natuursteen gaat vaak langer mee dan de periode dat deze op een graf staat. Wij kunnen sommige grafstenen prima opknappen. Met toestemming van de nabestaanden halen wij de oude grafstenen op van de begraafplaats. De letterplaten worden afgevlakt en opnieuw geschuurd of gepolijst, waardoor deze er weer als nieuw uitzien! Het liggende gedeelte wordt nagekeken, gereinigd en op een goede, zo nodig nieuwe, funderingsplaat geplaatst. Ons aanbod aan gerecyclede grafmonumenten varieert: informeer bij ons naar de actuele mogelijkheden.
 

Circle Stone

Oude grafstenen weer als nieuw gemaakt  

Opgeknapte steen: versteend hout, zwart graniet en rvs

Grafsteen Circle Stone:

Versteend hout, zwart graniet en rvs.

Opgeknapte grafsteen: zwart graniet en Belgisch hardsteen

Grafsteen Circle Stone:

Zwart graniet en Belgisch hardsteen.

Opgeknapte grafsteen: Serpentino Classico

Grafsteen Circle Stone: 

Serpentino Classico.

 

 Oude grafstenen opknappen: de voordelen

 • Duurzaam en verantwoord: er hoeft geen nieuwe steen uit de berg te worden gewonnen
 • Geen extreem vervuilend transport met zeeschepen vanuit verre landen;
 • Geen kans op kinderarbeid en slechte arbeidsomstandigheden vanuit risicolanden;
 • Gunstig voor de lokale werkgelegenheid;
 • Behoud van cultureel erfgoed: karakteristieke grafmonumenten worden niet langer vernietigd;
 • Einde aan de nutteloze vernietiging van bruikbare materialen;
 • Dezelfde garantie, zoals u van ons gewend bent, als op nieuwe grafmonumenten
  (levenslange garantie op rechtleggen bij verzakkingen en 10 jaar garantie op materiaal)

 

Wat te doen met een oude grafsteen?

De keuze een graf niet langer te verlengen is vaak een lastige. Het idee dat de steen dan ook nog eens wordt vernietigd voelt voor velen niet goed. Dat er nu ook een alternatief is - dat de grafsteen van een dierbare een herbestemming kan krijgen - voelt voor velen dan ook beter. Hiermee draagt u tevens een ‘steentje’ bij aan een duurzamere wereld. Als u een grafsteen wilt aanbieden voor hergebruik kunt u een foto naar ons toesturen (bij voorkeur per e-mail). Helaas kunnen wij niet alle monumenten hergebruiken. U krijgt hiervoor geen vergoeding, maar mogelijkerwijze bespaart u wel op de verwijderkosten die sommige begraafplaatsen in rekening brengen voor het verwijderen van oude grafstenen.
 MEER DUURZAME KEUZES

Kiest u liever niet voor een grafmonument afkomstig van recycling van grafstenen, maar wilt u toch een materiaal dat 'groener' is? Wij hebben meer duurzame alternatieven in ons assortiment.
 

Zwerfkeien

Een zwerfkei als grafsteen is een duurzamere keuze, omdat voor de winning en bewerking veel minder energie wordt gebruikt dan voor een gepolijste graniet. Houten tekstplaatjes kunnen dienen als alternatief voor de traditionele tekstplaatjes van brons, aluminium, rvs of glas.

 

Zwerfkeien als grafsteen


Natuursteen uit eigen land!

Lokale producten scoren meestal beter op duurzaamheid, omdat de afstand tot de consument korter is. Daarom brengen wij speciaal onder de aandacht: natuursteen gewonnen in eigen land! De Kunrader steen is een kalksteen die stevig genoeg is om in de bouw gebruikt te worden; de Romeinen bouwden reeds met deze natuursteen. Ook voor grafstenen is het een duurzaam alternatief voor de natuursteensoorten uit verre landen.

 

Natuursteen uit Nederland
 

TIP: duurzame grafbeplanting met sedum

Een ruwe grafsteen is heel mooi in combinatie met beplanting. Voor een duurzame beplanting adviseren wij het gebruik van sedumsoorten. Ze zijn onderhoudsarm, want het zijn ideale planten om droogte te trotseren. Bovendien zijn het milieuvriendelijke planten, omdat bij de opkweek ervan meestal geen gif wordt gebruikt.
Indien gewenst, kunt u de grafbeplanting door ons laten verzorgen: bij het plaatsen van de grafsteen kleden we het geheel mooi aan met geschikte plantensoorten.
 

Grafbeplanting met sedum

 


Nieuwsarchief duurzame grafmonumenten

21 november 2019  Nederlands Dagblad:


Bij duurzaamheid denk je het eerst aan zonnepanelen of elektrische auto’s. Dat de laatste gang van een mens naar het graf of crematorium op ‘groene’ wijze kan, komt bij veel mensen niet op.

 

Lees het artikel in het Nederlands Dagblad

 

 

28 oktober 2019  BRT radio 2:
Wat gebeurt er met die waardevolle natuursteen?

In het consumentenprogramma De Inspecteur aandacht van onze Zuiderburen voor de recycling van oude grafstenen. 
Jeroen van Leeuwe legt in een interview uit dat het mogelijk is en bovendien vernieuwend kan zijn. Een kort verslag. 

 

Interview BRT radio 2  lees het item van De Inspecteur 

 

 

2 februari 2019  NOS-journaal: 

In een interview met het NOS-journaal laat Jeroen van Leeuwe zien hoe van een miljoenen jaren oude steen- die anders zou zijn weggegooid- een volledig nieuwe, mooie grafsteen kan worden gemaakt.

  

 

 

2 februari 2019: interview met  NPO Radio 1

Een helder en uitgebreid interview op NPO Radio 1 met Jeroen van Leeuwe over de recycling van grafstenen.


Beluister het fragment

 

 

 

Artikel Trouw 1 juni 2018

In een interview met Trouw van 1 juni jl. - 'Een tweede leven voor de grafsteen' - vertelt Jeroen van Leeuwe over het hergebruik van grafmonumenten en de lancering van Circle Stone.

 

Artikel Trouw

 

 

Lancering Circle Stone

Waar we ons bij van Leeuwe al een paar jaar voor inzetten, probeert de Stichting GreenLeave nu landelijk onder de aandacht te brengen: steenhouwers en begraafplaatsen stimuleren om grafstenen te hergebruiken.

Daarvoor lanceren ze op 1 juni 2018 het initiatief Circle Stone.

 

 

 

Duurzame uitvaart in beeld

Om mensen te inspireren en informeren over de mogelijkheden voor een duurzame uitvaart, introduceert Stichting Green Leave ‘De Makers’: een serie van negen korte filmpjes waarin producenten van duurzame uitvaartproducten hun ambacht laten zien. De makers die in beeld worden gebracht hebben allemaal een passie voor duurzaamheid. Die passie brengen ze tot uiting in hun ambachtelijke uitvaartproducten.

Bekijk het filmpje waarin Jeroen van Leeuwe laat zien hoe oude grafstenen tot moderne, nieuwe grafmonumenten kunnen worden gerecycled. 

 

Duurzame uitvaart

 

 

Een groene begrafenis

“Wat nou als ik doodga straks: dat wil ik ook zo groen mogelijk aanpakken. Maar ja, hoe doe je dat?” zo vraagt Milouska Meulens van het programma Groen Licht zich af. In haar zoektocht naar antwoorden bezocht ze op 1 mei 2017 Natuursteenbedrijf G. van Leeuwe. Jeroen van Leeuwe vertelt over de recycling van grafmonumenten. Hoe gaat dit in zijn werk en wat gebeurt er met grafstenen die niet gerecycled worden?

 Lees hier het bericht

 

 

Green Update maart 2016

Een handig overzicht voor wie een volledig duurzame uitvaart wil. De stichting Green Leave wil duurzame uitvaarten makkelijker en toegankelijker maken. Bekijk voor meer informatie de website van Green Leave.   

 

Groener de grond in: doodeerlijk

 

 

Interview met BNR Nieuwsradio over hergebruik van grafstenen

Het hergebruik van grafstenen komt langzamerhand uit de taboesfeer. Goed nieuws voor het milieu, want iedere grafsteen die kan worden hergebruikt, betekent een grafsteen minder te winnen uit de steengroeve. Luister naar het interview dat BNR Nieuwsradio op maandag 18 januari 2016 had met Jeroen van Leeuwe, eigenaar van natuursteenbedrijf G. van Leeuwe bv.

LUISTER | Duuzame uitvaart

 

 

 

'Groener de grond in: doodeerlijk'

Woensdag 13 januari 2016 was Jeroen van Leeuwe een van de sprekers in het programma 'Groener de grond in: doodeerlijk' in Pakhuis de Zwijger. Met verschillende ondernemers en ontwerpers werden de opties verkend: hoe laat je - ook na je dood - een zo klein mogelijke voetprint achter? Over een duurzamere uitvaart en het hergebruik van grafstenen.

 

Groener de grond in: doodeerlijk

 

 

 


Duurzaamheid in onze bedrijfsfilosofie

Al vele jaren zijn wij serieus bezig om ons bedrijf te verduurzamen. Het gaat hierbij niet alleen over heel veel kleine dingen, zoals FSC papier, biologische koffie en thee en dergelijke, maar ook over grotere omschakelingen:

 • 2003: aanschaf waterzuiveringssysteem, waardoor ons waterverbruik enorm is gedaald.
 • 2007: inkoop groene stroom via ‘Greenchoice’
 • 2012: lidmaatschap TFT Responsible Stone Program: verantwoord natuursteen: een gedragscode voor de hele leveranciersketen van natuursteen.
 • 2013: aanschaf 72 zonnepanelen met een vermogen van 18.000 Wattpiek, waardoor ca. 60 % van de door ons benodigde energie nu door onszelf wordt opgewekt.
 • 2013: vergroening autopark. Door aanschaf van een ‘Toyota Prius plug in’ besparen we brandstof en kunnen we (deels) rijden op zelf opgewekte energie.
 • 2015: de eerste schreden op weg naar hergebruik van grafstenen.

 

Zonnepanelen op natuursteenbedrijf G. van Leeuwe

 

Verantwoord inkopen

TFT Responsible Stone Program

Voor de nieuwe natuursteen die wij inkopen voor grafstenen en bouwwerk zijn wij aangesloten bij 'TFT’. Download de brochure hier.

 

 

TFT-verantwoord natuursteen


Zo blijven we, in gesprek met anderen, telkens zoeken naar nieuwe mogelijkheden op het gebied van duurzaamheid. Heeft u ideeën? Neem dan contact met ons op: wij staan open voor suggesties.